sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Paras omatekoinen voi

Voi-margariini -keskustelu on käynyt kuumana jo vuosia. Itse siirryin leivonnassa leivontamargariinien sijasta tyystin voin käyttöön joitakin vuosia sitten ja jätin margariinit kokonaan pois myös leivän päältä. Siirryin ensin voihin, sittemmin Oivariiniin (entinen Voimariini) ja nyttemmin omatekoiseen "terveysmargariiniin". Eri asia sitten on, kuinka paljon leipää ihmisen tarvitsee syödä. Itse olen ollut syömättä sitä pitkiäkin ajanjaksoja, mutta koska leipää satunnaisesti kuitenkin syön, on kiva saada sen päälle laadukasta levitettä, mistä tietää, mitä se sisältää.

Vaikka margariinissa tuskin on muovirakeita tai teollisuusliuottimia, niinkuin hurjat nettikeskustelut väittävät (katso tästä Kemikaalikimaran asiallinen vastine asialle), ja vaikka voi olisikin huono asia sydämelle ja verisuonille (vaikka jotkut ovat eri mieltä), on voi mielestäni luonnollisempi tuote, ja koen sen itselleni parempana vaihtoehtona. Margariinit ovat kuitenkin käyneet läpi isomman prosessin, joten miellän sen keinotekoisemmaksi. Margariinien ja voin terveysvaikutuksista, tai haittavaikutuksista, käydään varmasti kädenvääntöä tulevinakin vuosina, mutta jokainen voi tehdä omat tulkintansa, päätelmänsä ja päätöksensä ottamalla asioista selvää.

Tuore- ja sulatejuustojakin käytän vain harvoin, mutta joskus on kuitenkin kiva saada enemmän vaihtelua leivänpäällisen makuun kuin vain syödä pelkkää voita, ja leivän päälle levitettäväksikin voi on turhan kovaa jääkaappikylmänä. Näihin pulmiin on kuitenkin ratkaisu!

Tässä esittelenkin parhaan omatekoisen, helposti levittyvän levitteen, joka on helppo ja nopea valmistaa ja jonka makua saa varioitua. Tarvitset vain sauvasekoittimen tai blenderin ja neljä perusainesosaa. Alkuperäisen ohjeen julkaisijasta itselläni ei ole tietoa, mutta ohje on kiertänyt blogeissa ainakin joitakin vuosia sitten, todennäköisesti se on ollut myös jossain kirjassakin.

Paras omatekoinen voi

1/3 (luomu)voita (esim. 200 g)
1/3 laadukasta öljyä, esim. kylmäpuristettua luomucamelinaa tai oliiviöljyä (~ 2 dl)
1/3 tai pikkuisen vähemmän vettä (~ vajaat 2 dl tai maun mukaan)
ripaus ruususuolaa

Surauta voi ja öljy sekoittimella ja lisää lopuksi vettä pieninä annoksina, kunnes seos on sopivan juoksevaa. Lisää pikkuisen ruususuolaa ja nosta jääkaappiin hetkeksi kovettumaan levityskelpoiseksi. Nauti leivän, näkkärin, hapankorpun, täysjyväkorpun, riisikakun, teeleipien tai vaikka höyrytettyjen kasvisten päällä.

Lisäämällä voihin yrttejä, mausteita ja valkosipulia saat vaihdeltua siihen eri makuja.

Bon appétit!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!